Oatmeal Stout;
Нефільтроване, непастеризоване;
Еспрессо без цукру; Аромат: Темного шоколаду;
5,4°;
35;
14.9%;
ALE POINT Brewery;
0,33л;
0800-30-57-57;
«Вершник без голови» Oatmeal Stout. Вівсяний стаут верхового бродіння від «Ale Point Brewery»
Історія:
Згідно давнього повір'я, людині, яка побачила вершника без голови було зроблено попередження вищими силами, яке повинно уберегти його від вчинення злочину. Адже якщо він його все-таки зробить, вершник повернеться за його головою. Як приклад можна навести історію, що сталася недалеко від міста Рейн Вестафалій - Линниха. З недавнього часу місцеві жителі спостерігають дивне явище. В повний місяць в далечині скаче вершник у якого за всіма ознаками відсутня голова. За місцевою легендою Вершником без голови є злодій, який вкрав річ у самого диявола. Тоді той захопившись його майстерністю і сміливістю, виконав його прохання і навіки відправив на землю відвертати людей від злих справ.
Спочатку прикметник стаут (англ. Stout) позначало гордий, відважний. Пізніше, починаючи з XIV століття - міцний (англ. Strong). Вперше слово стаут для позначення пива було використано в 1820 році компанією Гіннес для свого стаут-портеру. Слід зауважити, що Гіннес варив пиво починаючи з 1759 року. Стаут в той час означав міцний і ставився до будь-якого виду пива. Пізніше стаут став асоціюватися тільки з портером і став синонімом темного пива.
В кінці XIX століття стаут придбав репутацію цілющого, що зміцнює напою, і лікарі часто рекомендували його як засіб для відновлення здоров'я.
У 1920 році, після проведення великого дослідження, британські маркетологи з'ясували, що пінта портеру або стаута значно піднімає життєвий тонус людини. Темне пиво рекомендувалося до вживання не тільки здоровим людям, але і тим що знаходились в післяопераційному періоді, вагітним жінкам, а також донорам крові.
Саме цей стиль пива ліг в основу рецепта «Вершник без голови» від майстрів Ale Point Brewery.
Для виробництва цього пива ми використовуємо базовий ячмінний Український світлий солод. Німецький несолодженний палений ячмінний солод надає пиву чорний і смоляний колір. А фінський шоколадний і німецький карамельний солод в поєднанні з паленим формують смак еспресо без цукру. Окремо хочеться сказати про вівсяні пластівці. Використання вівсяних пластівців надає нашому Стаут м'якість, кремовість і бархатистість. Поєднання німецькогота англійського хмелю надають солодовим ароматам витонченість і завершеність. Ельові дріжджі впоралися з бродінням на славу і дали нам хороший алкоголь і помірну карбонізацію. Затирання і варіння пива ми зробили за класичним настійним методом..
Як і очікувалося використання вівсянки і великої кількості карамельних солодів викликало труднощі з фільтрацією. Але результат вартий зробленої роботи, а технічна можливість варити високощільні сорти дозволяє гідно впоратись з виробництвом цього пива. Було б набагато простіше домогтися солодощі та кремовості стаута за допомогою лактози (молочного цукру). Але ми знаємо що у 50% людей алергія на лактозу тому ми пішли на подолання труднощів і використали для виробництва пива вівсяні пластівці.
Характеристики:
Стиль: Oatmeal Stout. Вівсяний стаут верхового бродіння;
Щільність: 14,9%;
Алкоголь: 5,4%;
Температура подачі: 12-15 °С;
Колір: Чорний, смоляний;
Смак: Еспрессо без цукру;
Аромат: Темного шоколаду;
Карбонізація: Середня;
Гіркота: IBU 35;
Особливі інгредієнти: Вівсянка;
Виробник: «Ale Point Brewery", м.Харків
Приступимо до дегустації:
Стаут не п'ють сильно холодним. Цей напій подають охолодженим до 12-15 ºС. Наливаємо пиво в келих. Колір темний, практично чорний, непрозорий, смолистий. Піна велика, щільна і стійка. В ароматі відчуваємо горіхово-кавові ноти, м'які нотки смажених зерен з темним шоколадом. В смаку перша ассоціація- еспресо без цукру. Текстура напою шовковиста, повнотіла. Середня карбонізація з помірною алкогольної теплотою.
Загальне враження: «Вершник без голови» - дуже темний, в міру міцний, підсмажений збалансований стаут. Недарма цей стаут здобув перемогу на Всеукраїнському конкурсі Hop Cup Ukraine Open Beer Awards 2019. Срібло за кращого представника в категорії Stout and Porter, «Вершник без голови»
З чим поєднуємо «Вершник без голови»?
Цей Oatmeal Stout, як топовий вівсяний стаут, володіє настільки багатим переліком смакових нот і відтінків, що багато цінителів надають превагу вживати його «соло», як самодостатній продукт, щоб не зіпсувати смак і насолодитися яскравим ароматом.
«Вершник без голови» -напій насичений, тягучий, не для втамування спраги. Ним потрібно насолоджуватися, пити повільно і вдумливо. Він настільки яскравий, що здатний перебити навіть смак багатьох страв. Тому підберемо закуски за принципом контрасту: ідеальним поєднанням з вівсяним Стаутом будуть устриці. Їх ніжний розсольний смак прекрасно підкреслить яскраві кавові ноти цього напою. Не дарма ірландці й англійці вже кілька століть саме так його вживають. Прекрасним доповненням до «Вершника без голови» стане жирне і добре просмажене м'ясо свинини або хрусткі скибочки смаженого бекону.
Для гурманів: Тірамісу і пудинг відмінно доповнять вівсяний стаут. Спробуйте також поєднання шоколадних десертів і «Вершника без голови»
Поради бувалого: Соковитий Телячий стейк rare прожарки і пара пінт цього чудового стаута піднімуть Вашу брутальність до шалених висот. Думка експертів Зитології: Сир Брі Альпенхайн прекрасно підкреслить яскраві кавові ноти цього стаута - дивовижна легка закуска до цього пива.
Настрій: Вівсяний стаут «Вершник без голови» від «Ale Point Brewery» допоможе сховатися від зовнішнього середовища і отримати невеликий перепочинок. Дозволяє відпочити зі смаком, швидко підняти тонус і дає позитивний настрій. Смакуючи цей цікавий стаут, Ви зможете осягнути ті області, які приховані для інших і зрозуміти те, що іншим непідвладно. «Вершник без голови» несе в собі контраст і елегантність. Він дозволить Вам відчути себе цілісною особистістю.
У мережі пивомаркетів "Тандем" і в Нашому інтернет-магазині, Ви Завжди можете купити пиво в Харкові з доставкою додому